Projekty

Hravá škola vaření 2024

Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem Ostravou 40 000,- Kč

Umět si připravit a uvařit zdravý a chutný pokrm je dovednost, kterou by měl mít každý. Osvojovat si tuto dovednost je navíc velká zábava. Je to dovednost, kterou si ze školy žák odnese a udrží po zbytek života.

Geometrie kolem nás

Tento projekt je spolufinancován Statutárním městem Ostravou

částkou 35000,- Kč

Geometrie kolem nás

Od ledna 2022 probíhal projekt Geometrie kolem nás, který byl finančně podpořen SMO. Projekt byl primárně realizován v odpoledních hodinách v rámci volnočasových aktivit k smysluplnému trávení volného času, k rozšíření znalostí o městě, ve kterém děti vyrůstají.

Na základě praktického poznávání okolní krajiny a s pomocí získaných informací se děti učily hledat důkazy o proměnách přírody, využívat a hodnotit svá pozorování a záznamy, poznávat a pojmenovávat geometrické útvary v přírodním prostředí a následně je výtvarně zpracovat různými tradičními a netradičními technikami. Děti mohly prožívat nová dobrodružství, uvědomit si své schopnosti a dovednosti, naučit se samostatnosti, odpovědnosti a získat nové znalosti.

Projekt byl rozdělen do dvou tematických bloků:

1. Hledáme, pátráme, objevujeme geometrii v přírodě (rostliny, živočichové, minerály)

Náplní tohoto bloku byly vycházky do okolí, celodenní výlet na zámek Raduň a do oranžérie, výpravy k vodním plochám: řeka Ostravice, Odra, CHKO Poodří. Děti také navštívily Lesní školu v Bělském lese a Ostravské muzeum. V září plánujeme s dětmi navštívit ZOO Ostrava.

Pozorování bylo zaměřeno na tvary ulit, pavoučích sítí, vosích hnízd, včelích pláství, květů, stonků, listů, pařezů, letokruhů, šišek, ovoce a zeleniny, vody v různých skupenstvích. Tato pozorování děti postupně výtvarně zpracovávaly.

2. Výtvarné zpracování nejrůznějšími technikami

Děti se seznámily s tradičními i netradičními výtvarnými technikami např. kresbou, malbou, otisky, pracovaly s přírodninami, keramickou hlínou, modelínou, nabatikovaly si trička. Pořizovaly vlastní fotografie z přírody, které dále zpracovávaly na svých iPadech např. v aplikaci PicCollage.

V červnu proběhla galerie "Na plotě", kde byly vystaveny práce dětí a proběhlo vyhodnocení projektu. Všechny děti byly za své výtvarné práce odměněny.

Den otevřených dveří

Tato tradiční akce u příležitosti Pouti Sv. Kateřiny byla zrušena 2021

Welnes pro duši

Projektový den pro veřejnost